Heb je een nieuwe auto gekocht, of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Wat de reden ook is om voor een nieuwe autoverzekering te gaan, het is belangrijk om goed te kijken welke verzekering het beste past bij jouw auto. Of het nu om een gloednieuwe auto gaat of om een tweedehands occasion, voordat je de weg op mag moet je eerst zorgen dat de wagen goed is verzekerd. Je hebt minstens een WA-verzekering nodig. Maar waarom eigenlijk? Wij leggen het je in dit artikel haarfijn uit.

Het nut van een WA-verzekering

In Nederland is elke autobezitter wettelijk verplicht om minstens een standaard WA-verzekering te hebben om in een auto te mogen rijden. Heb je die niet, dan mag je dus ook de weg niet opgaan. Een WA-verzekering auto staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en dekt alleen de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan een botsing bij het inparkeren tegen een stilstaande auto, of een botsing tijdens het rijden waarbij er meer schade of zelfs letsel bij de andere partij ontstaat.​ Zonder WA-verzekering zouden alle kosten hiervan voor jouw eigen rekening komen, wat voor enorme financiële problemen kan zorgen. Een WA-verzekering beschermd jou dus tegen dit risico.

De twee andere basisverzekeringen 

Er zijn nog twee andere basisverzekeringen naast de standaard WA-verzekering, die allebei een iets uitgebreidere dekking bieden: 

  1. Met een WA+ (beperkt casco) ben je niet alleen gedekt voor schade die jij aan anderen toebrengt, maar ook voor schade die aan je eigen auto. Hier valt onder andere schade die ontstaat tijdens een ongeluk onder of ruitschade. 

 

  1. De allriskverzekering is de meest complete autoverzekering. Het voordeel van een allriskverzekering is dat je hiermee zelfs bent gedekt voor schade die je zelf veroorzaakt hebt aan de wagen. Daarnaast kun je met deze verzekering de nieuwwaarde vergoed krijgen tijdens de eerste drie jaar. De allriskverzekering is het meest populair bij nieuwe wagens en tweedehands auto’s tot zes jaar.

Aanvullende pakketten 

Ben je bang dat deze basisverzekeringen niet voldoende zullen zijn voor jouw persoonlijke situatie? Kijk dan eens naar de aanvullende pakketten. Je kunt bijvoorbeeld een inzittendenverzekering afsluiten, waarbij alle andere inzittenden zijn verzekerd tegen letsel. Of een verzekering voor pechhulp – heel handig wanneer je veel onderweg bent. Op die manier weet je zeker dat jij altijd zo snel mogelijk weer de weg op kunt gaan, wat er ook gebeurt!

Lees altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar door, zodat je precies op de hoogte bent van wat er allemaal onder de dekking van jouw verzekering valt.