Heb je het idee dat koffie buiten de deur altijd beter smaakt dan thuis? Dat is jammer. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om regelmatig koffie buiten de deur te halen, maar de portemonnee maak je daar niet gelukkig mee. Het is slimmer om thuis lekkerdere koffie te gaan zetten. Het kan écht! Probeer deze tips.

Kies voor kwaliteit

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven? Kies voor kwaliteit! De reden dat koffie buiten de deur zo goed smaakt, is omdat hier in de horeca ook voor wordt gekozen. Kwalitatieve koffiemerken kennen echt een betere smaak – en dát wil je hebben. Zo is illy koffie erg geliefd onder de koffiefans. Probeer het zeker eens uit. Je kunt nog altijd goedkoop uit zijn als je kiest voor kwaliteit! Let op een goede koffie aanbieding, want goede koffie is regelmatig in de uitverkoop. Daar kun jij natuurlijk weer je voordeel mee doen!

Zo vers mogelijk

Zet je koffie met gemalen koffie of koffiebonen en doe je vaak erg lang met een verpakking? Na verloop van tijd smaakt de koffie niet meer zo lekker. De versheid van koffie telt namelijk absoluut mee. Hoe verser de koffie is, hoe beter de koffie smaakt. Kies sowieso liever voor koffiebonen die je zelf direct voor gebruik maalt, en laat gemalen koffie achterwege. Het is een kleine moeite om bonen te malen, en je krijgt er veel smaak en aroma voor terug. Maak verder een verpakking zo snel mogelijk op. En sluit de koffieverpakking goed af, dat is misschien nog wel belangrijker. Er moet zo min mogelijk lucht, vocht en licht bij komen: dit houdt de koffie langer vers. Laat de verpakking dus nooit openstaan, maar sluit ‘m netjes af. En bewaar ‘m op een droge en donkere plek.

Koffiezetapparaat schoonhouden

Wat ook een negatieve invloed kan hebben op de koffiesmaak? Achterstallig onderhoud aan je koffiezetapparaat. Het is echt essentieel om het apparaat goed schoon te houden, en om het regelmatig te ontkalken. Zo blijf je onaangename smaken de baas – wat natuurlijk wel zo prettig is.

Afwisselen maar

Om te voorkomen dat koffie je gaat vervelen, kun je afwisselen. Zet de ene keer een kop espresso en ga dan weer voor filterkoffie. Of pak van tijd tot tijd zelfs echt uit, met een cappuccino of latte macchiato. Je bent er dan misschien wat langer mee bezig, maar je blijft wel steeds geboeid door het drinken van koffie.

Bereid koffie met liefde

De laatste tip: bereid je koffie met liefde. Het klinkt misschien cliché, maar het werkt echt. In de horeca wordt er de tijd genomen om een goed kopje koffie voor je te bereiden. Thuis kun je dit ook maar beter doen! Kies voor precies de juiste verhoudingen, maal de bonen kort voor gebruik en zet de koffie met al je aandacht erbij. Je kunt ook aan extra’s denken, zoals het verwarmen van je kopje of beker. Zo speel je thuis voor barista, en smaakt je koffie perfect!